Jeg hedder Maria Ehlert og blogger om bokashi-kompostering. Jeg kommer fra en gård i Sønderjylland.

Nu bor jeg i Østjylland og dyrker min have i højbede med bokashi-kompost. Jeg laver bokashi af alt mit madaffald fra køkkenet og bruger det flittigt som jordforbedring i urtehaven, i krukkerne, komposten, omkring træer og buske.

I 2013 startede jeg en blog og en webshop byhaver.dk for at dele min interesse for bokashi-kompostering som er en nem måde at kompostere på – ved hjælp af 2 spande med dræn og tætsluttende låg og lidt kompost-gær.

Kompostgær indeholder de Effektive Eikroorganismer® som er med til at fremskynde omsætningsprocessen af madaffald i spanden.

Bykompostspanden imødekommer enhver have-entusiasts behov for at skabe en næringsrig muld til havens planter – nemt og hurtigt med mindst mulig arbejdsindsats. Og så er den en kærkommen hjælp til sortering af madaffald i køkkenet. Ingen fluer, ingen rådden lugt og ingen affaldsposer. En meget miljøvenlig og bærdygtig kompostering.

Der produceres kun meget lidt CO2 under processen og slet ikke metan. Ved løbende at tilsætte organisk materiale til jorden – i form af bokashi –  opbygges en næringsrig muldjord som binder kulstof i jorden. Det gør at bokashi-metoden er meget klimavenlig.

Jeg tilbyder foredrag og workshops hvor jeg fortæller om bokashi og hvordan den bruges i hverdagen.

Bokashi er ikke kun for dem med små haver i byen. Bokashi kan skaleres op og bruges i urban farming eller i landbruget. Jeg har været til adskillige kurser og foredrag i Tyskland om de muligheder der er for at bruge bokashi og EM i stor skala.

Hvad er humus?
Humus er det organiske stof i mulden som fremmer optagelsen af næring i planterne. Humus er i grove træk planternes mave-tarm system.

Humus kan binde dobbelt så meget vand som sin egen vægt og det er en fordel ved lange tørkeperioder eller ved voldsom regn over længere tid.

Muld med humus har verdens største lager kapacitet for kulstof. Andreas Richter* oplyser i et interview til http://science.orf.at/ at jorden indeholder ca 2.600 mia ton kulstof, ca. 3 gange så meget som atmosfæren. “Det er et enormt potentiale – små ændringer i jordens lagerkapacitet kan have stor indvirkning på kulstofkoncentrationen i atmosfæren.

*Andreas Richter forsker i Department für Terrestrische Ökosystemforschung på universitetet i Wien.

Maria Ehlert blogger om bokashi
Bokashijord